Wonen in een Startblok

Lieven de Key heeft vijf Startblokken, verdeeld over de stad. In een Startblok wonen Nederlandse jongeren en jongeren met een verblijfsvergunning (statushouders). Een Startblok biedt een springplank naar het ‘echte leven’ en helpt jongeren snel hun weg te vinden in Amsterdam.

Zelfstandig én samen

Op een Startblok hebben bewoners een zelfstandige studio met eigen keuken en badkamer en delen ze meestal een gemeenschappelijke woonkeuken. Op de startblokken is veel aandacht voor ontmoeting. Er worden activiteiten georganiseerd voor en door bewoners, er zijn sportvoorzieningen en er is een clubhuis voor alle bewoners.

Een startblok biedt bewoners de kans om vrienden te maken en hun horizon te verbreden. Met elkaar vormen zij een community, organiseren zij activiteiten, helpen elkaar vooruit en bouwen aan hun netwerk in Amsterdam.

Past een Startblok bij jou?

  • Je bent tussen 18 en 27 jaar oud.
  • Je staat open voor anderen en het lijkt je leuk om samen te wonen met andere jonge mensen met verschillende achtergronden.
  • Je vindt een clubhuis, sportvoorzieningen en activiteiten belangrijk voor jezelf en om anderen te ontmoeten. Het lijkt je ook leuk om deel te nemen aan of zelf activiteiten te organiseren.
  • Je krijgt een jongerencontract. Dat betekent dat je 5 jaar op het Startblok kan wonen. Intussen bouw je woonduur op bij MijnDak en ben je je ervan bewust dat je na 5 jaar moet verhuizen.

Inschrijven via MijnDak

Kijk op onze projectpagina waar nieuwe startblokken komen. Als een woning in een startblok vrijkomt, dan komt op de website van MijnDak een advertentie waar je op kunt reageren. Heb je je nog niet aangemeld voor MijnDak? Doe dit dan alvast, zodat je punten op kan bouwen.

Onze startblokken

Het begon in 2016: Startblok Riekerhaven

In juli 2016 ontvingen bewoners de sleutel van het eerste startblok in Amsterdam, startblok Riekerhaven. Het startblok bestond uit 565 woonunits verdeeld over 28 gangen. Op het buitenterrein vind je grote (sport)velden en een clubhuis.

Samen met Socius Wonen werd het woonconcept bedacht. De eerste twee jaar bleef Socius betrokken om de zelforganisatie en de community op te zetten. Samenwerkingsparters VluchtelingenWerk Nederland, de Gemeente Amsterdam en Mek met zijn Stichting Ykeallo bieden tot op de dag van vandaag de broodnodige ondersteuning aan bewoners.

Twee documentaires en een tentoonstelling

In 2017 verscheen The Boys Next Door van bewoonster Bobbie Fay Brandsen. Zij volgde haar buurjongens Mootie uit Syrie, Meron uit Eritrea en Salihou uit Senegal tijdens hun eerste zes maanden op Startblok Riekerhaven. Bekijk hier de trailer.

In 2020 verscheen The Babies Next Door van Bobbie Fay Brandsen. Hierin portretteert zij de kersverse moeders Alem en Senait, hun buurvrouw en helpende hand Yara en projectcoördinator Fred. De documentaire is op aanvraag te bekijken. Neem contact op met Bobbie Fay Brandsen.

Tentoonstelling: PROJECT Startblok (2020). Fotograaf Karijn Kakebeeke volgde vijf bewoners van Startblok Riekerhaven: Nahom, Leila,Samer, Timo en later Isabella: ga naar de website om meer te lezen.

Veel (inter)nationale aandacht voor het concept

Niet alleen Amsterdam stond voor de uitdaging om grote groepen statushouders te huisvesten en te laten integreren, ook in andere Nederlandse steden en in andere landen in Europa rees de vraag op hoe dit te doen. Startblok Riekerhaven was het eerste woonproject dat een oplossing bood met behulp van community building en zelforganisatie op deze schaal. Hierdoor kreeg Startblok veel nationale en internationale aandacht.?