Woongebouw Mahonie,

Het is nu mogelijk om je in te schrijven voor dit woongebouw. Ben je tussen de 18 en 28 jaar en werk je of ben je bijna klaar met de studie? Of ken je iemand? Ga dan snel naar www.startenindehouthaven.nl. Hier vind je meer informatie en kun je je inschrijven.

Mahonie is het derde woongebouw van De Key in de Houthaven op het Memeleiland. De Key realiseert in dit waterrijke deel van Amsterdam een betaalbaar én comfortabel woonconcept: veilig, schoon en prettig wonen tegen een zeer betaalbare huur. Begin 2021 begint Hillen & Roosen met de bouw van 195 sociale huurwoningen voor jongeren. De verwachting is dat Mahonie (kavel 5C) eind 2022 geheel wordt opgeleverd.

Semi-zelfstandige jongerenwoningen

Het type woongebouw Mahonie is vergelijkbaar met het woongebouw Lariks en bestaat volledig uit semi-zelfstandige jongerenwoningen. Dit zijn driekamerwoningen voor jongeren met het profiel woonstarter. Elke woonstarter huurt een even grote kamer met eigen badkamer (douche en wc) en de ruime woonkeuken wordt gedeeld. Aan deze woonkeuken is een balkon of klein tuintje aan de waterzijde.

Mahonie wordt gekenmerkt door een reeks aaneengebouwde panden met kleine portieken met eigen ingang. Een bewuste keuze om een levendig straatbeeld te creëren. Per portiek worden negen tot maximaal veertien woningen gebouwd. Het woongebouw ligt tussen een autoluw gebied met een plantsoen en het water. Een groot deel van de kade zal worden ingericht als collectieve buitenruimte, zodat alle jonge bewoners plezier hebben van de groenvoorzieningen en het water.

Verder heeft het woongebouw een gemeenschappelijke huiskamer voor diverse activiteiten en een gezamenlijke wasruimte. Voor fietsen is ook plek in één van de drie gemeenschappelijke inpandige fietsenstallingen.

Architectuur

Mahonie wordt gerealiseerd op het Memeleiland, één van de eilanden in de Houthaven. De naam van dit eiland komt van de Litouwse havenstad Memel en de Memel-rivier. Deze rivier mondt uit in de Oostzee. Hiervandaan vertrokken vroeger vrachtschepen naar de Houthaven om boomstammen te lossen. We leggen hiermee een verbinding met de handelsgeschiedenis tussen Scandinavië en Noordoost-Europa.

Het Amsterdamse Architectenbureau Faro was bij het ontwerp van de woningen geïnspireerd door de statige 19e-eeuwse architectuur langs de Nassaukade en Stadhouderskade. De architecten hebben deze stijl geanalyseerd en op moderne wijze toegepast. Zo heeft het ontwerp voor het woongebouw Mahonie vergelijkbare rijkdom in detail gekregen als de historische gebouwen aan de Nassaukade. Bijzonder is het gebruik van enkele oude ornamenten uit gesloopte historische panden. De houtsoort mahonie is speciaal aangewezen voor dit project omdat het woongebouw ook een donkerrode steen krijgt.

Oplevering woningen

Begin 2021 begint de bouw en naar verwachting eind 2022 is het gebouw klaar voor 195 woonstarters.

Ruim vóór de sleuteluitgifte denkt Lieven de Key al na over de vraag welke jongeren hier het best met elkaar kunnen gaan wonen. Vast staat dat er collectieve voorzieningen komen zoals vrijstaande keukenapparatuur en collectief internet. Ook over de toewijzingsprocedure wordt nagedacht. Hoe de aanmeld- en toewijzingsprocedure eruit gaat zien, wordt in de loop van volgend jaar duidelijk. Hiermee denkt Lieven de Key verder dan het gebouw alleen.

Bij het ontwikkelen van deze woningen werkt DeKey samen met: Hemubo, Bongers en Janssen, Gemeente Amsterdam, Veacon, IES, Cauberg Huygen, NAP, Smit Groenadvies.

Type woningen

195 semi-zelfstandige woningen:
  • 65 woningen voor 3 bewoners

Gezamenlijke voorzieningen:
  • Gemeenschappelijke kade aan achterzijde
  • Drie inpandige fietsenstallingen
  • Gemeenschappelijke wasruimte met professionele wasmachines

Plattegrond

Op termijn worden hier plattegronden van de woningen toegevoegd.

Aanmelden

De woningen worden gebouwd voor jongeren die bij oplevering in 2022 de leeftijden van 18 t/m 27 jaar hebben. Voorlopig is inschrijven niet mogelijk.

Planning

  • April 2021 start bouw
  • Eind 2022 oplevering van alle woningen

Meer informatie over het project Houthaven: