Woongebouw Lariks,

Het is nu mogelijk om je in te schrijven voor dit woongebouw. Ben je tussen de 18 en 28 jaar en werk je of ben je bijna klaar met de studie? Of ken je iemand? Ga dan snel naar www.startenindehouthaven.nl. Hier vind je meer informatie en kun je je inschrijven.

Lariks is het tweede woongebouw van Lieven de Key in de Houthaven. Lieven de Key heeft in dit waterrijke deel van Amsterdam een woonconcept dat betaalbaar én comfortabel is gerealiseerd: veilig, schoon en prettig wonen tegen een zeer betaalbare huur. Eind 2020 is Hillen & Roosen met de bouw begonnen. Lariks is eind 2022 voor een deel opgeleverd en begin 2023 helemaal.

Semi-zelfstandige woningen

Lariks bestaat voornamelijk uit semi-zelfstandige jongerenwoningen. Dit zijn woningen voor drie personen. Elke woonstarter huurt een kamer met eigen douche en wc. Drie jongeren delen dan een ruime woonkeuken, in een appartement van drie even grote slaapkamers en een eigen badkamer.

Naast de semi-zelfstandige woningen, bouwt Lieven de Key zelfstandige 2-kamerwoningen voor jongeren. Deze worden toegewezen aan jongeren met maatschappelijke beroepen in het onderwijs en in de zorg. Jongeren die semi-zelfstandige woningen huren, kunnen niet van de gemeentelijke regeling gebruik maken.

Het woongebouw omvat naast woningen twee grote inpandige fietsenstallingen voor bewoners, een gemeenschappelijke wasruimtevoorziening en een binnentuin. In deze tuin kunnen de jongeren elkaar ontmoeten, samen tuinieren en ontspannen.

Architectuur en houtnamen

Lariks wordt gerealiseerd op het Revaleiland, één van de eilanden in de Houthaven. Het Amsterdamse Architectenbureau M3H tekende voor het ontwerp een moderne interpretatie van de Amsterdamse School. Deze bouwstijl is terug te zien in de baksteenarchitectuur van het pand, met bijzondere motieven en terugvouwende metselwerk vlakken. Kenmerkend voor het gebouw is het universele karakter met vier voorgevels. Op de begane grond komen aan twee zijden bedrijfsruimten en aan de andere twee zijden woningen. Centraal in het blok zit een parkeergarage. Het gebouw heeft twee hoofdingangen voor de toegang tot de bovenwoningen. Deze woningen liggen als een krans om de gemeenschappelijke binnentuin op de eerste verdieping heen.

De vier projecten van Lieven de Key in Houthaven dragen ook bijzondere houtnamen: Afzelia, Lariks, Mahonie en Meranti. Op deze plek losten vroeger vrachtschepen uit de hele wereld hun boomstammen. We leggen hiermee een verbinding met de handelsgeschiedenis met Scandinavië en Noordoost-Europa. Reval was de oorspronkelijke naam van de hoofdstad van Estland (nu Tallinn).

Lariks is een lichte houtsoort en speciaal aangewezen voor dit project dat ook een lichte steen heeft. De houtsoort Lariks is na Taxus de meest duurzame Europese naaldhoutsoort. Vroeger werd de houtsoort veelvuldig toegepast voor het bouwen van constructies als telefoonpalen en stutten in mijngangen.

Oplevering woningen

Eind 2020 begint de bouw en begin 2023 is het gebouw klaar voor ruim 260 woonstarters. De helft van de woningen wordt eind 2022 opgeleverd en de tweede helft van de woningen begin 2023.

Ruim voor de sleuteluitgifte denkt Lieven de Key al na over de vraag welke jongeren hier het best met elkaar kunnen gaan wonen. Vast staat dat er collectieve voorzieningen komen zoals apparatuur in de keuken en collectief internet. Ook over de toewijzingsprocedure wordt nagedacht. Hoe de aanmeld- en toewijzingsprocedure eruit gaat zien, wordt in de loop van volgend jaar duidelijk. Hiermee denkt Lieven de Key verder dan het gebouw alleen.

Type woningen

263 semi-zelfstandige woningen:
  • 85 woningen voor 3 bewoners
  • 4 woningen voor 2 bewoners

15 zelfstandige woningen:
  • 2-kamerwoningen

Gezamenlijke voorzieningen:
  • Gemeenschappelijke binnentuin
  • Twee inpandige fietsenstallingen
  • Gemeenschappelijke wasmachineruimte

Plattegrond

Hieronder een aantal afbeeldingen van het gebouw Lariks. Op termijn voegen we hier plattegronden van de woningen toe.


Aanmelden

De woningen worden gebouwd voor jongeren die bij oplevering in 2023 in de leeftijd zijn van 18 t/m 27 jaar.

Planning

  • Dec 2020 is de bouw gestart.
  • Begin 2023 zijn de woningen opgeleverd.

Meer informatie over het project Houthaven: