We adviseren je om op tijd te beginnen met het zoeken naar een andere woning. We bereiden je graag voor op je volgende woonstap door tips te geven en de ervaringen van andere jongeren te delen.

Huren of kopen?

Je volgende woonstap, spannend! Je kunt bijvoorbeeld weer opnieuw huren of een woning kopen. Twijfel je? Bekijk de zes vragen van Vereniging Eigen Huis of het stappenplan op www.startenopdewoningmarkt.nl. Bepaal bijvoorbeeld eerst wat je kan betalen en wil, welk aanbod er is, hoe je het gaat betalen en waar je allemaal op moet letten.

Je volgende woonstap! Waar kun je aan denken?

Hieronder hebben we een paar mogelijkheden voor je op een rij gezet.

  • Een andere sociale (jongeren)huurwoning

Om in aanmerking te komen mag je inkomen niet te hoog zijn. Kijk voor de voorwaarden op de website van Rijksoverheid. Via WoningNet kun je zoeken naar een andere sociale huurwoning. Ben je jonger dan 28 jaar? Dan kun je reageren op een andere jongerenwoning. Je tekent dan weer een huurcontract voor maximaal vijf jaar.

  • Een huurwoning in het middensegment of vrije sector huur

Voor deze woningen mag de eigenaar zelf weten hoeveel huur hij vraagt en heb je geen inschrijving bij WoningNet nodig. Je kunt zelf op zoek naar verschillende aanbieders, afhankelijk van je situatie. Bekijk bijvoorbeeld het aanbod van Lieven de stad of www.vindjeplekbijlievendekey.nl. Met een jongerencontract krijg je voorrang op een vrije sector woning bij Lieven de Key. Geef hiervoor bij het reageren op een woning aan de makelaar door dat je een jongerencontract bij Lieven de Key hebt.

  • Een koopwoning

Bij het zoeken naar een koopwoning en de uiteindelijke aankoop komt veel kijken. Kijk hoe je jouw kansen op een eigen huis vergroot op www.hurenoftochkopen.nl. Voor het aanbod van koopwoningen kun je bijvoorbeeld kijken op www.vindjeplekbijlievendekey.nl of www.funda.nl.

  • Andere mogelijkheden

Je kunt bijvoorbeeld ook kijken naar een antikraakwoning of atelierwoning. Kijk op de website van Gemeente Amsterdam voor de verschillende mogelijkheden.

Nieuwe woning gevonden? Gefeliciteerd met je volgende woonstap!

Vergeet niet je jongerencontact online op te zeggen. Bij een volgende woonstap komt veel kijken. Waar moet je allemaal aan denken? Kijk voor tips en informatie op www.wooninfo.nl/vraagbaak/.