De Punt,

De Punt is een bijzondere wijk op een mooie plek aan de rand van het Noorderpark in Amsterdam Noord. De Punt maakt deel uit van het tuindorp Vogelbuurt, het tuindorp dat in de jaren ’20 van de vorige eeuw werd gebouwd voor de arbeiders van de Amsterdamse Droogdok Maatschappij.

De Punt is net als de andere tuindorpen in de Vogelbuurt in Amsterdam-Noord een Rijksbeschermd stadsgezicht, een intieme wijk met kleine woonblokken en pleintjes dichtbij groen en voorzieningen. Lieven de Key gaat de woningen van De Punt opknappen. Het gaat om 348 woningen en 8 bedrijfsruimten.

Inhoud

Renovatie van De Punt

In april is Lieven de Key met de renovatie van de eerste woningen gestart. Dat betekent een grote opknapbeurt van de woningen. De woningen kunnen na de renovatie zeker weer voor 25 jaar mee. In april 2022 start Lieven de Key met de renovatie van de eerste woningen. Era Contour is de aannemer die de renovatie voor Lieven de Key uitvoert.

De bewonerscommissie, Stichting !Woon en Lieven de Key hebben samen gewerkt aan het projectplan. In juni 2021 heeft ruim 70% van de bewoners ingestemd met het projectplan en daarmee kon de renovatie doorgaan.

Waaruit bestaat de renovatie?

Tijdens de werkzaamheden krijgen de woningen een nieuw dak, nieuwe kozijnen en beter geïsoleerde buitenmuren. We repareren het metselwerk, ondervloeren en balken en vervangen alle keukens, badkamers en toiletten. Verder verbeteren we de ventilatie en brandveiligheid en vernieuwen we de elektrische installatie, waardoor gasloos koken mogelijk is. In het projectplan staan alle werkzaamheden beschreven.
Tijdens de renovatie hebben we nieuwe (onverwachte) inzichten opgedaan waardoor we op enkele punten afwijken van het projectplan (zie het onderdeel 'Projectplan').

Hoe lang duurt de renovatie?

De woningen in De Punt renoveren we in meerdere fasen. Daarvoor is de buurt opgedeeld in 31 blokken. De renovatie van alle woningen duurt een aantal jaren. Bij een renovatie maken we een planning. Deze is altijd onder voorbehoud, omdat we afhankelijk zijn van allerlei factoren. We zijn in april 2021 met de renovatie gestart en verwachten nu aan het begin van 2025 de laatste woningen op te leveren. De werkzaamheden kunnen per woning verschillend zijn, maar de huidige verwachting is dat deze (onder voorbehoud) zo'n 5 maanden duren.

Moet ik tijdens de renovatie mijn huis uit?

Omdat de renovatie ingrijpend is, kunnen bewoners tijdens de renovatie niet in de woning blijven wonen. Wij regelen een wisselwoning, zo dicht mogelijk in de buurt. Alle afspraken over wisselwoningen, vergoedingen en de begeleiding van bewoners staan in het sociaal plan, dat we in overleg met de bewonerscommissie hebben opgesteld en onderdeel is van het projectplan.

Projectteam Lieven de Key

Via spreekuren en nieuwsbrieven en het openstellen van gerenoveerde woningen houden we de bewoners op de hoogte. Heeft u vragen? Het projectteam van Lieven de Key beantwoordt deze graag. Stuur een e-mail naar vogelpunt@lievendekey.nl.

Het projectteam bestaat uit:

 • Marco Kemp (projectontwikkelaar)
 • Remco Aardenburg (bewonersbegeleider)
 • Yanay Koorndijk (bewonersbegeleider)
 • Wilco Brooshooft (technisch projectleider)
 • Anna Stork (projectmedewerker)
 • Sheila Kléberg-Liesdek (opzichter)
 • Rob Gerrissen (opzichter)
 • Niels Appelman (opzichter)
 • Pim van Tol (projectleider bedrijfsruimtes)

De bewonerscommissie van De Punt

De bewonerscommissie bestaat uit Marieke Dongelmans, Carla van den Heuvel, Annemarie Spee, Massih Hutak en Eva Bollen.

Heeft u vragen aan de bewonerscommissie? Stuur een e-mail naar depuntbewoners@hotmail.com.

Projectplan

In het projectplan over de renovatie van De Punt vindt u de werkzaamheden en het sociaal plan.

Tijdens de renovatie hebben we nieuwe (onverwachte) inzichten opgedaan waardoor we op enkele punten afwijken van het projectplan:

 • We plaatsen houtlook kunststof kozijnen aan de achterzijde van de woningen voor minder onderhoud en minder overlast aan bewoners. Sommige woningen hebben hun achterzijde aan de straatkant. De kozijnen van deze woningen blijven van hout en vervangen we voor nieuwe.
 • We vernieuwen alle badkamers. In het projectplan staat dat we alleen de badkamers die stuk of onveilig zijn vernieuwen. We gaan vanaf nu alle badkamers vernieuwen in de beneden- en bovenwoningen. Bij de benedenwoningen is dit overal gedaan. hier vragen we geen huurverhoging voor.
 • We verplaatsen badkamers van de bovenwoningen naar de tweede verdieping als deze nog op de eerste verdieping zit. Dit doen we zonder huurverhoging en met instemming van de terugkerende bewoners.
 • We vernieuwen de voorzetwanden in alle woningen. Dit zorgt voor veel betere isolatie dan alleen het dichtmaken van alle kieren bij de tussenwoningen.

Nieuwsbrieven

Hier vindt u de nieuwsbrieven waarmee we bewoners informeren over de renovatie in De Punt. Ook vindt u hier het verslag van het overleg met de bewonerscommissie.

2018

2020

2021

2022

 • maart 2022 - Kleuren, prijspeilen van 2022, wijziging in de SVU en voorstellen ERA
 • juli 2022 - Zicht op bovenwoningen, wisselwoningen, chroom-6, doorshuiven en SV-urgentie
 • oktober 2022 - Inloopbijeenkomst, eerste opleveringen, wisselwoningen binnen en buiten de buurt

2023

 • maart 2023 - Oplevering blok 1 en 2, verhuismogelijkheden, gratis vloerbedekking en planning
 • mei 2023 - Terugblik op kijkdagen, verhuiskostenvergoeding, Liander
 • juli 2023 - Terugblik bewonersbijeenkomst, doorschuiven in de wijk, planning
 • september 2023 - Voortgang renovatie
 • november 2023 - Verhuizing InfoPunt, bouwvakantie tijdens kerstperiode, stadsvernieuwingsurgentie
 • december 2023 - Doorschuiven, beschermende maatregelen bij jlussen en bouwvakantie

2024

 • maart 2024 - Doorschuiven, schilderbeurt schuren, verhuiskostenvergoeding, even voorstellen en bewonersverhalen

Verslagen

Hieronder vindt u de verslagen van vergaderingen met de bewonerscommissie.

2023

2024

Veelgestelde vragen

In dit document vindt u de vragen die bewoners stellen over verschillende onderwerpen van de renovatie in uw buurt. Vindt u uw vraag niet? U kunt contact met ons opnemen via: vogelpunt@lievendekey.nl

Overige documenten

Hier vindt u de documenten die relevant zijn voor de renovatie.