Prins Hendrik Campus,

Aan de Prins Hendrikkade, in het centrum van Amsterdam, werkt Lieven de Key aan de Prins Hendrik Campus. Als aanvulling op de 175 bestaande woningen is er nieuwbouw met 34 studio’s gerealiseerd (2021-2023). En wordt het voorzieningengebouw van de voormalige Zeevaartschool getransformeerd naar 40 studio’s (oplevering najaar 2024).

De entree van de campus is verplaatst naar de nieuwe Foeliestraat en is er een gemeenschappelijke ruimte gebouwd met Wash& Go. Door de nieuwe inpandige fietsenstalling is er nu ruimte op het binnenterrein voor een tuin voor alle bewoners.

40 studio’s en groen in de binnentuin

De Prins Hendrik Campus is nog niet klaar. Het voorzieningengebouw van de voormalige Zeevaartschool wordt getransformeerd naar 40 studio’s van 30 m2 voor studenten, promovendi en jongeren.

Architect Vincent Smulders, die de naast gelegen studenthuisvesting begin jaren ‘80 heeft ontworpen, heeft het plan gemaakt voor de transformatie. Het monumentale karakter van het gebouw blijft behouden. In de brede gangen komen de plafonds van 5 meter hoog met de originele draagstructuur weer in het zicht. Door de hoogte van de plafonds is het mogelijk om een entresol te maken voor extra ruimte in de studio’s.

Na de werkzaamheden wordt het binnenterrein een tuin met veel groen voor alle bewoners (Oplevering: voorjaar 2025).

Nieuwbouw met oog voor geschiedenis

Waar eerst de entree van de campus was staat nu het studentengebouw ‘Kaatje’. De naam verwijst naar de bijzondere geschiedenis van deze plek in de stad (opgeleverd januari 2023).

Geschiedenis op ooghoogte

Waar nu de Prins Hendrik Campus is, was van 1785 tot 2000 de Kweekschool voor de Zeevaart. Een plek met een lange Amsterdamse geschiedenis. In de gevel van de nieuwbouw zijn op de begane grond drie vitrines gemaakt voor een paar eeuwen oude flessen en kruiken die tijdens de bouw gevonden zijn. Op de ramen staat informatie over de Kweekschool. Zoals dat de naam van het gebouw verwijst naar het oefenschip ‘Kaatje’. Dit schip lag op het binnenterrein achter het gebouw zodat de leerlingen aan wal konden oefenen met zeilen. Kaatje ligt nu bij de Enkhuizer Zeevaartschool waar het nog steeds gebruikt wordt als oefenschip. Meer informatie over Kaatje.
Nieuwe entree en gemeenschappelijke ruimte

De entree van de Prins Hendrik campus is verplaatst naar de Nieuwe Foelie straat. Door het maken van een inpandige fietsenstalling is het binnenterrein van de campus vrijgemaakt. Door deze aanpassing komen de internationale studenten nu thuis via de binnentuin en langs de nieuwe gemeenschappelijke ruimte met Wash & Go. Voor studenten is deze ruimte een belangrijke plek om elkaar te ontmoeten en sociale contacten op te bouwen (Opgeleverd januari 2023).