Opportuna,

174 sociale huurwoningen voor jonge woonstarters bij het August Allebéplein, net naast de ring A10 in Amsterdam Nieuw-West. Het August Allebéplein vormt het middelpunt van de wijk Overtoomse Veld.

Een plek voor woonstarters

Bij het August Allebéplein is straks woonplek voor 174 jongeren. Een deel van de woningen wordt toegewezen aan jongeren uit de buurt, jongeren met een maatschappelijk beroep en jongeren die vanuit een beschermde woonomgeving komen. Het overige deel wordt via MijnDak verhuurd. Bewoners kunnen elkaar ontmoeten in de gemeenschappelijke ruimte op de begane grond en er wordt ingezet op het vormen van een gemeenschap/community in het gebouw. In maximaal vijf jaar tijd bereiden zij zich voor op de volgende woonstap.

Net buiten de ring A10

Het nieuwe woongebouw staat straks dichtbij metrostation Postjesweg en tussen het Rembrandtpark en de Sloterplas in. Het wordt een duurzaam woongebouw van zo’n 65 meter hoog en 20 verdiepingen, dat is ontworpen door Office WINHOV.Verwachte planning

Lieven de Key is gestart met de bouw. Naar verwachting zijn de woningen begin 2025 gereed voor de bewoners. Twee maanden voor de oplevering gaat de toewijzing via MijnDak.

Meld je aan voor de nieuwsbrief om op de hoogte te blijven of houd onze kanalen in de gaten. We informeren je dan over de voortgang van de bouw en straks de toewijzing van de woningen.

We houden omwonenden op de hoogte via nieuwsbrieven

Aanmelden voor de digitale nieuwsbrief doe je hier.

Naamgeving Opportuna

In september 2022 organiseerden we een woonconceptavond om toekomstige bewoners mee te nemen in de ontwikkelingen. We gingen in gesprek met jongeren uit de buurt over hun woonwensen en behoeften. Ook bespraken we mogelijke namen voor het gebouw. De naam van het voormalige jongerencentrum 'Oportuna' werd verkozen tot favoriet. Dit jongerencentrum werd in september 1998 geopend en niet gerund door professionele welzijnswerkers van buitenaf, maar door de jongeren uit de buurt zelf. Opportuna werd voor veel jongeren hun tweede huis. Het was een initiatief voor en door de doelgroep. De naam Opportuna geeft identificatie aan de locatie en sluit aan bij de doelgroep. Ook past de naam bij Lieven de Key. Opportuna, een afgeleide van opportunities, gaat over kansen. Net zoals Lieven de Key jongeren de kans biedt om hun eerste stappen te zetten op de Amsterdamse woningmarkt en met het woonconcept kansen om een netwerk op te bouwen, vrienden te maken en de horizon te verbreden.