1. Zet apparaten niet op stand-by

Een elektronisch apparaat gebruikt 75% van zijn energie als hij op stand-by staat. Zet apparaten niet op stand-by. Dan voorkom je sluipverbruik. Bijvoorbeeld een telefoonlader die continu in het stopcontact zit zonder dat je telefoon wordt opgeladen. Als het rode lampje van de televisie brandt staat de televisie op stand-by en kan wel €35 euro aan sluipverbruik per jaar hebben. Wil je sluipverbruik voorkomen? Trek de stekker uit het stopcontact als het apparaat niet gebruikt wordt. Je kunt ook een stekkerdoos met schakelaar gebruiken. Je kunt dan met één druk op de knop de stroom van alle apparaten uitschakelen.

2. Vervang je lampen door LED verlichting

Heb je nog gloeilampen in huis? Vervang deze dan door energiezuinige LED lampen. De aanschafprijs van een LED lamp is hoger, maar dit prijsverschil verdien je snel terug. De LED lamp gaat namelijk niet alleen veel langer mee dan een gloeilamp, maar bespaart jaarlijks ook tientallen euro’s want de LED lamp is namelijk 85% zuiniger dan een gloeilamp. Door al je lampen te vervangen voor LED verlichting bespaar je al snel €100 euro per jaar.

3. Gebruik energiezuinige apparaten

Wanneer jij een huishoudelijk apparaat wilt aanschaffen, is het goed om te kijken naar het energielabel. Kies voor een zuinig model met een groen energielabel. Het meest zuinige energielabel voor apparaten is A+++. Ook staat het gemiddelde verbruik (in kWh) op het label vermeld. Zuinige apparaten zijn iets duurder dan de minder zuinige apparaten, maar dit verschil verdien je zeker terug. En gebruik apparaten ook slim. Door je wasmachine en vaatwasser op een eco-programma te zetten bespaar je 30% aan elektriciteit en 15% aan water.

4. Douche korter

Korter douchen is goed voor je energierekening én voor het milieu. Probeer de tijd onder de douche terug te brengen tot 5 minuten per douchebeurt. Je kan extra water besparen met een energiezuinige douchekop, dat kan wel 20% schelen op het water- en energieverbruik.

5. Was op 30 graden

Energie besparen kan eenvoudig door op lagere temperaturen te wassen. Ook op 30 graden wordt de was gewoon schoon en fris. Een wasbeurt op 60 graden verbruikt 2 keer zoveel energie als een wasbeurt op 30 graden. Hoe lager de temperatuur, hoe minder het stroomverbruik. Is de was erg vuil? Kies dan voor een eco-programma. Dit programma duurt langer en zorgt ervoor dat jouw was ook op een lage temperatuur goed schoon wordt.

7. Ventileren is belangrijk

Door regelmatig ventileren is er minder vocht in huis en voelt het in huis warmer aan. Droge lucht warmt sneller op dan vochtige lucht. Dus als je goed ventileert, is minder energie nodig om het huis te verwarmen. Ventileer vooral goed tijdens het slapen, douchen, koken en als u de was binnen ophangt.

8. Ontdooi regelmatig de vriezer

Een dun ijslaagje van twee millimeter op het vrieselement kan al zorgen voor 10% meer stroomverbruik. Daarom is het verstandig om een vriezer regelmatig te ontdooien, liefst zes keer per jaar. Dit kan je doen door een pan met heet water in de vriezer te plaatsen. Er bestaan ook low frost vriezers die je maar twee keer per jaar hoeft te ontdooien.

9. Zet je verwarming wat lager

Je kunt €80 euro per jaar besparen als je de thermostaat één graadje lager zet dan je gewend bent. Gebruik de verwarming alleen als het nodig is. Wanneer je niet thuis bent of als je slaapt, kun je de verwarming op 15 graden zetten. Verwarm alleen de ruimtes waar je het grootste gedeelte van de dag zit en houd tussendeuren dicht om de warmte er in te houden.

10. Besparen door een radiatorventilator

Met een radiatorventilator krijg je jouw huis sneller warm. Zo heb je minder gas nodig om je huis warm te houden en kun je besparen op je energierekening. Een radiatorventilator levert je een besparing op van ruim 10% op je kosten voor gas per jaar.