1. Zet de cv-ketel op 60 graden

Je kunt heel eenvoudig de temperatuur van je cv-ketel aanpassen. Dit scheelt 10% in verbruik en de verwarming werkt nog hetzelfde. De meeste cv-ketels staan op de fabrieksinstelling van 80ºC, maar werken zuiniger op 60ºC. Op www.zetmop60.nl vind je instructiefilmpjes voor verschillende soorten cv-ketels.

2. Douche korter

Korter douchen is goed voor je energierekening én voor het milieu. Probeer de tijd onder de douche terug te brengen tot 5 minuten per douchebeurt. Je kan extra water besparen met een energiezuinige douchekop, dat kan wel 20% schelen op het water- en energieverbruik..

3. Ventileer regelmatig

Droge lucht warmt sneller op dan vochtige lucht. Door regelmatig ventileren is er minder vocht in huis. Dus als je goed ventileert, is er minder energie nodig om het huis te verwarmen. Ventileer extra tijdens het slapen, douchen, koken en als u de was binnen ophangt.

4. Ontlucht uw radiatoren

De radiatoren worden dan sneller en beter warm. In dit filmpje ziet u hoe u de radiator kunt ontluchten.

5. Zet je verwarming lager

Je kunt €80 euro per jaar besparen als je de thermostaat één graadje lager zet dan je gewend bent. Wanneer je niet thuis bent of als je slaapt, kun je de verwarming op 15 graden zetten. Verwarm alleen de ruimtes waar je het grootste gedeelte van de dag zit.

6. Houdt deuren gesloten

Sluit de buitendeur en houdt tussendeuren dicht om de warmte in huis te houden.

7. Plaats radiatorventilatoren

Met een radiatorventilator krijg je jouw huis sneller warm. Eén radiatorventilator kost ongeveer zestig euro en levert een grote besparing op.